Oefentherapie bij knieartrose pijn: “Hoe werkt het?”

Knieartrose is een zeer frequente aandoening waarbij oefentherapie hulp kan bieden om pijn tegen te gaan. Het is echter nog niet specifiek geweten welke processen oefentherapie in het lichaam activeert om pijn te bestrijden. Deze studie heeft als doel om de bijdrage van de oefeneffecten van krachttraining en/of gedragsmatige bewegingstherapie op vermindering van pijn bij knie-artrose beter te begrijpen.

Wij zoeken mannen en vrouwen die bereid zijn om gedurende 12 weken deel te nemen aan een oefenprogramma dat speciaal is opgesteld voor knieartrose. De begeleide oefentherapie vindt plaats in UZ Brussel of AZ St.-Dimpna Geel (in functie van uw voorkeur).

Bij de start, na 2 en 10 weken oefentherapie en op einde van het onderzoek, zal er een bloedafname gebeuren en zal uw pijn gemeten worden. Verder zullen er ook bij de start en het einde van het onderzoek een aantal gegevens (persoonlijk en ziekte-gerelateerd) bevraagd worden via vragenlijsten en zal uw hersenactiviteit gemeten worden. Drie maanden na de interventie zal er opnieuw een  testmoment plaatsvinden en 12 maanden na de interventie zal u gevraagd worden om (online vragenlijsten) in te vullen.

Wie kan er deelnemen?

          Als u 50 jaar of ouder bent én  …    

-  Knieartrose heeft

-  Kniepijn heeft op de meeste dagen, in de afgelopen 3 maanden

-  Geen (fysieke en mentale) beperkingen heeft die 12 weken oefentherapie belemmeren

-  Niet op de wachtlijst staat voor een knieprothese

    - Geen andere behandelingen ondergaat voor knieartrose